perjantai 22. tammikuuta 2010

Rally-toko vol. 1

Aloitettiin Nunon kanssa eilen varsinaiset rally-tokon treenit. Teoriatunnillahan narunjatke kävi jo viime viikolla ja Nuno sai viettää poikien iltaa Kennelylituomarin kanssa. Rallya meistä ei ole kumpikaan kokeillut aikaisemmin (vähän ihmehän tuo olisi Nunon kohdalla, kun ei sitä kukaan ole vienyt), mutta narunjatkeelle myös uusi laji. Suunnilleen sen verran olin kärryillä lajista etukäteen, että kisoissa on rata täynnä kylttejä ja kyltit kertovat mitä pitää tehdä. Ja koiran kanssa pidetään hauskaa eikä jäykistellä kuten perinteisesssä tokossa.

Eilen siis ekat treenit. Harjoiteltiin mm. käännöksiä. Takuuvarma sekaantumismahdollisuus on 270 asteen käännöksissä, joissa käännytään oikealle, kun on 270 asteen käännös vasempaan ja toisaalta käännytään vasemmalle, kun on 270 asteen käännös oikeaan. Selkeää eikö totta? Sitten vaan se meistä, joka osaa lukea, opettelemaan ensin ne vasen ja oikea kunnolla. Mä luotan tässä Nunoon, mulla sotkeentuu niin usein vasen ja oikea, kai toi oppii pian lukemaan?

Vaikka tiesin, että koiraa saa kannustaa ja kehua jatkuvalla syötöllä ja saa vartalo-ohjata ja varmaan venkuloida miten vaan, niin silti se tokotönkkyys iski ajoittain. Ihmeellistä, että narunjatke on ajoittain hiljaa. :) Sivulta eteen istumaan siirtymistä meidän pitää treenata vielä. Nuno tulee helposti pikkuisen vinoon. Meneeköhän kisoissa paljon pisteitä vinoudesta? Huomaattekos, että mä suunnittelen jo kisoja? :)

Aivan uutena temppuna Nunolle tuli eilen selän takaa kiertäminen sivulle vaikkapa juuri siitä edessä istumisasennosta. Onneksi olin ottanut naksuttimen mukaan ja muutaman onnistuneen kierron jälkeen Nuno hiffasi mistä se naksaus aina tulee. Jei! Eli eilen opittiin kokonaan uusi asia. Kokeilin tuota tänään sekä aamu- että iltaruokaa antaessa ja toimi vielä paremmin eli eiliset onnistumiset eivät olleet onnen kantamoisia vain. Kiva huomata Nunon oppivan taas tosi nopeasti uusia asioita.

Toinen vaikea juttu on sivulle tuleminen ilman perusasentoon istumista. Mitenhän tuo olisi parasta opettaa? Nyt kokeilin erillisellä käskysanalla ja palkkaus naksulla ja sen perään heti liikkeelle lähteminen ennen kuin Nuno ehti istua. Liikkeelle lähtemisen tein siksi, että se ei naksauksenkaan jälkeen istuisi. Tarkoitus olisi tuosta sitten häivyttää tuo liikkuminen heti, jolloin se tulisi vain seisomaan sivulle. Meneeköhän tällä sarjalla ihan metsään...

Oli kyllä kivaa, pitää varmaan hankkia kylttejä itsellekin. :)

4 kommenttia:

Kaarina kirjoitti...

Kaikkea te kerkiätte harrastamaan. Harmi kun työt haittaa harrastuksia eikä kaikkeen riitä energiaa, siis mulla D on kyllä aina valmiina. Rapsut Nunolle !

Anna kirjoitti...

Miten olisi, että sä luet kyltit Nunolle ja Nuno hoitaa loput :D?
Miten olisi ihan kuivaharjoitteluna itselle ne vasemmat ja oikeat? nimim. itsekkin hiukan sekaisin

Erinomainen asenne, kisoihin sitten heti, kun sellasia on taas tulossa! Kisalomakkeessa lukee 1p. virheen kohdalla "Erittäin vino
asento, yli 45°", eli ei siitä paljoa sakoteta. ja tuomaritkin on aika rentoja tyyppejä.

koira eteen, __lta sivulle liikkeessä mä lähden kyllä aika nopeasti liikkeelle, ettei Nero ehdi istua, eli mulla ei ole erillistä käskyä tulla seisomaan vierelle. Tosin Nerolle on pelkkä "seuraa" käsky joka tarkoittaa tule perusasentoon ja hengaa mukana. Eli seon mun oma moka jos jään seisoskelemaan ja Nero ehtii istua.

siitä sitten vaan kylttejä latailemaan ja tulostelemaan rally-toko liiton sivuilta ;)

Nunonen-Nenunen kirjoitti...

Niin joo, tuotakin vaihtoehtoa Anna mietin. Se on vaan siitä pikkuisen epävarma taktiikka, kun Nuno vetää persus maassa jo hirmuisen aikaisin sivulle, eli kääntyy oikeastaan istuen. Mutta jos se sillä "seuraa"-käskyllä ei istuisi. Ja jos tosiaan liikkua voi heti, niin eihän mun pitäisi edes häivyttää sitä liikkumista, kuten eka mietin...

Nunonen-Nenunen kirjoitti...

Tarkoittikos tuo "erittäin vino asento, yli 45 astetta", että sitä pienemmistä vinouksista ei sakoteta lainkaan?